Aminozuren

Wat zijn Aminozuren?

Zowat 20% van ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten spelen een belangrijke rol in bijna alle biologische processen. Aminozuren zijn de bouwstenen voor deze processen.

Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsels zijn opgebouwd uit aminozuren. Dat betekent dat ze heel wat belangrijke lichamelijke functies kunnen dragen. Ze kunnen de cellen hun structuur geven, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in het transporteren van en het opslaan van voedingsstoffen. Aminozuren hebben invloed op het functioneren van alle organen, klieren, bloedvaten en de pezen. Ze zijn uitermate belangrijk voor het genezen van wonden en het herstellen van beschadigt weefsel. Helemaal is dit al het geval bij de spieren, beenderen, huid en het haar is dit het geval.

Het belang van aminozuren is cruciaal voor ons algemeen welzijn

Anno 2018 begint men meer en meer te weten over de aminozuren en het belang van deze aminozuren op onze algemene gezondheid. Het zorgen voor voldoende aminozuren kan heel wat positieve effecten teweegbrengen.

Er zijn echter heel wat factoren die het ons moeilijker maken om te zorgen voor een volledig gebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen. We denken dan bijvoorbeeld aan de luchtvervuiling, stress, emoties en hormonen die dieren toegediend krijgen en die wij dan uiteindelijk weer opeten. Ook andere factoren spelen een grote rol hierin zoals de bewerkingsmechanismen die gebruikt worden bij groenten en fruit en slechte gewoontes van de mensen, zoals roken en alcohol drinken en wat al niet meer tegenwoordig. Al deze factoren zullen ervoor zorgen dat we niet alles wat we eten daadwerkelijk kunnen opnemen. Het ergste is het verlies van belangrijke voedingsstoffen door het gebruik van chemicaliën en bewerkingsprocessen van onze voeding.

Aminozuren kunnen een grote rol spelen zorgen dat eventuele tekorten kunnen compenseren en daardoor toch zorgen voor een algemeen goede gezondheid en vitaliteit.

Soorten Aminozuren

In de natuur zijn ongeveer 500 verschillende aminozuren geïdentificeerd, twintig daarvan komen in menselijkeceiwitten voor, de zogeheten fundamentele aminozuren. Tijdens de spijsvertering worden aminozuren, onder invloed van enzymen, uit in de voeding aanwezige eiwitten vrijgemaakt (hydrolyse). Uit de vrijgekomen aminozuren kan het organisme zijn eigen specifieke eiwitten weer opbouwen.