Hydroxiyapatiet

Tandpasta met Hydroxyapatiet zinvol?

Hydroxyapatiet is zeker zinvol om daar je tanden mee te poetsen. Daarnaast is Hyroxiyapatiet ook goed voor botten en gewrichten. Hydroxyapatiet, wordt ook wel HA of HAP genoemd, en een mineraal dat wordt gevormd door de verbinding van calcium en fosfaat. Onze botten, tanden en kiezen bestaan voor 65% uit dit mineraal, de overige 35 procent is de collageen-matrix, een weefwerk van eiwit dat de harde calcium-fosfaat verbinding bij elkaar houdt.

Halfedelsteen

Hydroxyapatiet wordt op sommige plekken op de wereld als halfedelsteen gedolven. Hydroxyapatiet kan ook kunstmatig worden geproduceerd en toegepast worden bij bot-transplantaties en prothesen zoals een kunstheup.

Omdat de calciumfosfaat verbinding identiek is aan de natuurlijke verbinding, wordt hydroxyapatiet zonder problemen door het lichaam opgenomen en geaccepteerd.

Omdat tanden en kiezen voor 65% bestaan uit hydroxyapatiet, is deze stof eveneens nuttig bij de mondverzorging. Het is in staat om ons gebit te remineraliseren, dus mineralen toe te voegen waar deze door tanderosie zijn verdwenen.

Hydroxyapatiet en gevoelige tanden!

In het bijzonder is hydroxyapatiet nuttig als je gevoelige tanden hebt. Hydroxiyapatiet helpt om de open tandbeen-kanaaltjes te dichten, die er vanwege de directe verbinding met de tandzenuw voor zorgen dat je tanden gevoelig zijn. Een tandpasta met Hydroxyapatiet, die je dagelijks gebruikt, zal de gevoeligheid dan ook merkbaar verminderen.